DIASTASE TRAINING

Op zijn minst 60% van vrouwen, ervaart diastase als resultaat van de zwangerschap. Er bestaat dus een kans dat je helemaal geen diastase hebt. Voor de moeders die dit wel detecteren, kan het lichaam zichzelf goed herstellen in de eerste maanden na de bevalling. In meer als de helft van moeders die dit hebben, hersteld de diastase niet goed genoeg en blijft er een wijking. 

Hoeveel vrouwen afweten van diastase, verschilt behoorlijk. Vaak krijg ik vragen over hoe je weet of je diastase hebt en wat je ertegen kunt doen. 

Ik kan deze vraag niet zomaar beantwoorden voor dat ik weet met wat voor soort diastase we te maken hebben. Er is geen simpele oefening die ik je kan geven zonder dat je goed begrijpt hoe deze uitgevoerd moet worden. 
Ten eerste kun je doormiddel van een zelf check, check door een zwangerschapstrainer of bekkenfysiotherapeut erachter komen of er daadwerkelijk diastase is. 

Dit wordt gedaan doormiddel van liggend, knieën gebogen, de spieren aan te spannen en te voelen of je bij de linea alba (het weefsel die de rechte buikspieren bij elkaar houd), onder de navel of boven de navel meer als twee vinger kwijt kunt. Daarnaast kun je checken hoe diep je dit weefsel naar beneden kunt duwen. Hoe dieper, hoe slapper. 

Mijn protocol voor het verbeteren of herstellen van diastase.

Stap 1: juiste houding beoefenen: Dit is belangrijk om te voorkomen dat er instabiliteit in de spiergroepen zit. Als er te veel spanning staat op bepaalde spieren, kan het zijn dat er verzwakte spieren op een andere plek zitten waardoor oefeningen niet goed worden uitgevoerd. Dit moet eerst gedetecteerd worden. Door middel van de juiste houding beoefen zal balans in het lichaam gecreëerd worden. 

Stap 2: middenrifademhaling toepassen: Door deze ademhaling toe te passen, zorg je voor de juiste spanning en controle over de rechten en schuine buikspieren. 

Stap 3: aanspannen, ontspannen en activeren van de core, rechte en schuine buikspieren:Door de activatie van de buikspieren in combinatie met de juiste houding ben je klaar om oefeningen uit te gaan voeren.

Stap 4: wat is de plek van jouw diastase: Door de check uit te voeren kom je te weten waar je diastase zit. Als dit niet lukt of je weet het niet zeker, laat dan je trainer of fysiotherapeut dit beoordelen.  

Stap 5: geselecteerde oefeningen die bij deze plek passen:Nu dat je weet waar de diastase zit kun je oefening gaan doen om dit te verbeteren of verhelpen. Als je de houding, de ademhaling en activatie onder de knie hebt, pas je dit toe aan verschillende oefeningen. Rustig aan beginnen en langzaam zwaardere oefeningen toepassen. 
Oefeningen die de rechte buikspieren naar buiten duwen, dien je te vermijden of met uiterste controle beheersen. Er zijn ook oefening die juist de buikspieren naar binnen duwen. 

De stappen die ik hierboven benoem, zijn belangrijk om te voorkomen dat je de diastase verergerd. Zonder de juiste aanspanning van spieren, is de kans groot dat de bijpassende oefeningen niet goed worden uitgevoerd en geen verbetering zal geven.

In sommige gevallen is de diastase te groot en kan het probleem alleen verholpen worden met een medische ingreep. Raadpleeg altijd een arts, fysiotherapeut of gespecialiseerde trainer. 

Voor vragen, kun je ze hier beneden stellen, je kunt me vinden op instagram: https://www.instagram.com/zwangerschapstraining/ of contact met me opnemen via email: sharon@peronallifestylegym.nl

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “DIASTASE TRAINING”