Als je zwanger bent geworden, wordt er normaal gesproken meer insuline aangemaakt door de alvleesklier, om zo meer energie vrij te maken voor jou en je baby. Soms gebeurt dit niet. In dit geval heb je last van zwangerschaps diabetes.
HOE WERKT DIT:
Alle cellen in het lichaam hebben constant energie nodig om hun rol te kunnen vervullen. De stof ATP (Adenosinetrifosfaat) is een energie drager in de cellen van je lichaam. Met voedsel vullen we deze energie aan. ATP moet eerst door het lichaam worden aangemaakt. Hiervoor is glucose nodig.
Glucose is een simpele vorm van koolhydraat – een molecuul die in de bloedsomloop terecht komt via de consumptie van koolhydraten/suikers. Dit is je bloedsuikerspiegel. Door het hormoon Insuline kan glucose omgezet worden in energie (ATP).
Tijdens de zwangerschap produceert de placenta een hormoon die extra glucose vrijlaat in de bloedsomloop om zo extra energie te verzorgen. Als de alvleesklier hier niet genoeg insuline voor kan produceren, blijft de bloedsuikerspiegel te hoog.
Er ontstaat dan Hyperglycemie. Dit is een teveel aan bloedsuiker in de bloedsomloop die schade aan de bloedvaten kan aanrichten. Deze schade heeft een effect op de nieren, ogen, zenuwen en hart en dus ook op de ontwikkeling van je baby.
Alhoewel zwangerschaps diabetes na de zwangerschap vrijwel gelijk verdwijnt doordat de placenta niet meer aanwezig is en dus geen extra glucose meer vrijlaat, zorgt het tijdens de zwangerschap voor tekorten aan energie en een verhoogde kans dat jij en je baby diabetes type 2 ontwikkelen. Het is dus van groot belang dat je zorgt dat deze symptomen niet verergeren maar vermindert worden.
insuline gevoeligheid is hoe goed of slecht je cellen reageren op insuline. Als deze gevoeligheid verminderd is, kan je lichaam minder energie produceren en blijft de suikerspiegel hoog omdat er veel meer insuline nodig is om energie te transporteren naar de cellen. Dit zorgt dus ook dat je minder vet kunt verbranden en er tekorten zijn aan energie terwijl je wel koolhydraten eet. Om de insuline gevoeligheid te verbeteren kun je een aantal dingen doen waaronder, goed slapen, stress levels verminderen, en sporten.
Ben je zwanger en je hebt last van dit probleem,
- vermijdt dan overmatige maar niet te weinig consumptie van koolhydraten.
- Eet de koolhydraten goed uit elkaar gespreid over de dag
- Probeer koolhydraten te scheiden met eiwitten en vetten
- blijf sporten om zo je insuline gevoeligheid te stimuleren
- neem goed je rust en ga op tijd naar bed
Als de aanpassing niet helpt dan zou het kunnen dat je insuline moet gaan spuiten, dit willen we natuurlijk voorkomen.
wil je de aanpassingen maken maar weet je niet waar je moet beginnen, kom dan met vragen over training en voeding. Bij Personal Lifestyle Gym bieden we de mogelijkheid aan gebruik te maken van de voeding app, die je kunnen helpen op weg te komen. De automatische dag planner generatie, een boodschappenlijst en een totaal overzicht op je macro consumptie maken het makkelijker deze aanpassingen te maken.
Zorg dat je goed in balans bent en dan zul je merken dat klachten afnemen